DIAMANTSKOLA

För att hjälpa Dig fram i Ditt val av diamant, kommer vi här berätta om de viktigaste faktorerna som avgör en diamants kvalité och dess ekonomiska värde.


Exempel på förklaring till diamantbeteckningar: 0,02ct TW/VVS betyder

ct (carat) måttet för en diamants vikt (1ct = 0,2g)

TW (Top Wesselton) är färgen på diamanten

VVS  (very very small ) är diamantens klarhetsgrad


Man brukar prata om diamantens fyra ”C”

CUT (slipning), COLOUR (färg), CLARITY (klarhet) och CARAT (vikt).

Varje faktor har både var för sig och tillsammans en viktig roll vid bedömningen av diamanten.
CUT (slipning)

När man pratar om en diamants slipning menar man dess symmetri och proportioner.

Uttrycket slipning förväxlas ofta med en diamants yttre slipform tex Princess, Brilliant, Emerald osv.

För att diamantens unika egenskaper ska komma till sin rätt måste den slipas efter bestämda proportioner.

Slipningskvaliteten avgör hur väl stenen kan reflektera ljuset och därmed hur gnistrande den upplevs. Syftet med slipningen är att maximera det reflekterande ljuset genom diamanten, vilket ökar skönhetsupplevelsen. En välslipad sten har bättre förmåga att reflektera ljuset än en sämre slipad sten. Högre slipkvalité ger en vackrare diamant som glittrar mer både då diamanten är lös och när den infattas i en ring. En välslipad diamant är nyckeln till en vacker gnistrande diamant. Vi på Sweet Rocks tummar inte på slipningskvalitén. Våra diamanter har alltid bästa slipning för en upplevelse av mesta möjliga briljans och glitter. För varje ring väljer vi ut den diamant med bästa slipning, symmetri och proportioner. Endast 5% av världens alla diamanter har den fina slipningskvalitén som våra diamanter har. Den slipningskvalité som alla våra diamanter över 0.30 carat klassas som ideal av GIA (Gemological Institute of America) vilket är världens mest ansedda diamant institution. Alla våra centerdiamanter över 0.30 carat kommer med ett certifikat från GIA vilket gör att du kan känna dig säker med ditt köp. Du kan läsa mer om GIA här: http://www.gia.edu/


Slipningskvalitetér delas in enligt följande: (anges oftast bara för stenar 0.30 ct och större)

  Excellent

  Very Good

  Good

  Poor
COLOUR (färg)

En färglös (vit) diamant är mest sällsynt och det som de flesta vill ha när de köper diamant. En diamant kan också ha en färg och de vanligaste färgerna är då gult, brunt eller grått men diamanter finns även i alla möjliga övriga färger.


Den bästa färgen på en diamant är en färglös. dvs River eller D. När färgen i en diamant ökar placeras den lägre ner på färgskalan. Färgskalan börjar med bokstaven D och fortsätter i alfabetisk ordning ner till Z.


Vill man ha en vit diamant så rekommenderar vi att diamanten ska ha färggraderingen River, Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal eller Crystal. Alla våra vita diamanter har dessa färgraderingar. På önskemål kan vi ordna diamanter i andra färger.


 


CLARITY (klarhet)

Klarheten eller renheten i diamanten är en annan faktor som påverkar kvalitén och priset på en diamant. De flesta stenar har inneslutningar i varierande storlek och hur mycket inneslutningar är det som avgör vilken klarhetsgradering en diamant får.


En diamant som är helt fri från inneslutningar är mest sällsynt. Den graderas högst på klarhetsskalan och värderas därmed mest. De flesta inneslutningar är inte synliga utan förstoring. Vilket innebär att en sten inte nödvändigtvis är vackrare för att den har mindre inneslutningar, utan bara mer ovanlig. Dock är det så att inneslutningar påverkar hur ljuset reflekteras i diamanten och en diamant med mer inneslutningar glittrar således med största sannolikhet mindre.


Vi på Sweet Rocks jobbar med diamanter av klarhets graderingarna SI, VS, VVS och IF. Vi jobbar inte med diamanter av klarhetsgraderingen Pique då dessa diamanter har så mycket inneslutningar att de tappar sin lyster och briljans. Exakt vilken av klarhetsgraderingarna SI, VS, VVS och IF vi har på Din ring beror på vad Du efterfrågar och önskar.


  
CARAT (vikt)

Med carat talar man om diamantens storlek eller vikt.

Ädelstenar mäts i viktenheten carat, förkortat ct. 1ct= 0,2 g.

Diamantens vikt är kanske den viktigaste prisfaktorn. Priset på diamanter stegras inte proportionellt vilket innebär att en diamant på 1 carat inte kostar dubbelt så mycket som en 0.50 carat diamant utan kanske 3 gånger så mycket. Bara en sten av ca 1 miljon utgrävda stenar väger 1ct.


Vi på Sweet Rocks tycker att det är bättre att välja en mindre diamant av hög kvalite än att satsa på en stor diamant av lägre kvalitet.

En diamant av bästa slipning och bra renhet och färg kommer att se större ut än en diamant med lägre kvalitet, detta då ljusreklektionen i den bättre diamanten kommer få den att se större ut.


 


ALLMÄNT OM DIAMANTER

Diamanten är symbol för renhet och beständighet. Diamanter har en skönhet som fascinerar och attraherar oss genom sin lyster och briljans.

Diamant består av grundämnet kol, som under mycket lång tid, under högt tryck och stark värme, har kristalliserats inne i jordskorpan.

Diamant är det hårdaste materialet vi känner till, det används därför vid bearbetning av andra diamanter men även inom metallindustrin. Dessa diamanter är s.k industridiamanter och håller inte samma höga kvalitet som smyckesdiamanter.

Oavsett vilken storlek, färg eller renhet Du väljer på Din diamant, så garanterar vi att Du får en kvalitetsprodukt som är både vacker och värdefull.